Colectionam amintiri din armata

2019-08-08
Colectionam amintiri din armata

        Cineva bate la usa, deschizi si vezi un ofiter care iti inmaneaza o bucata de hartie. E scris numele si data la care sa te prezinti la Comisariat pentru a incepe procesul de recrutare in armata: drumul tau spre viata de soldat. Ce amintiri iti trezeste aceasta fraza? In acest articol vei retrai amintiri din armata, iar noi te vom ajuta sa le colectionezi.
         Viata de militar poate fi cu adevarat grea, insa inseamna multa disciplina si responsabilitate. Daca primeai ordinul de recrutare, nimic nu te mai putea "salva". Nu aveai incotro si trebuia sa te obisnuiesti cu ideea ca incurand vei fi soldat si oricand, la nevoie, va trebui sa iti aperi patria mama. Pentru mii de tineri a fost imposibil sa se acomodeze la inceput, dar incet, totul devenea o aventura in care aveau sa deprinda simtul responsabilitatii si sa intalneasca noi prieteni. Astazi povestim cu nostalgie despre cele intamplate in armata, insa sa nu uitam ca multi dintre colegii nostri de atunci au fost nevoiti sa mearga la datorie, devenind eroi, platind cu sange. Le dedicam acest articol si nu ii vom uita niciodata pentru faptele lor de vitejie!

amintiri armata

        Printre amintirile din armata cred ca ne aducem aminte cu totii de trezitul la 6 dimineata si dusul scurt si rece ce urma dupa. Nu credeai nici tu ca in 30 de minute erai treaz, spalat, imbracat, cu patul aranjat "sa sara moneda pe el" si in pozitie de salut. Toata lumea abia astepta orele fixe la care se impartea mancarea. Eram nerabdatori sa aflam ce vom avea la "meniul zilei" atunci cand duceam oalele la regiment. Mancarea era de trei feluri, de mancat, de nemancat si deloc. In functie de unde erai repartizat, portiile erau mai mari sau mai mici, iar felurile de mancare diferite. Insa, daca nu aveai noroc. painea, ceaiul, marmelada de prune, branza si conservele erau sfante. Cand prindea careva o conserva de fasole cu costite o impartea frateste cu ceilalti.

mancare armata

Inventarul echipamentului

        Fiecare persoana, dupa efectuarea serviciului militar, trecea in randul cadrelor de rezerva ale armatei. Echipamentul militar era oferit in momentul chemarii la regiment, in cazul in care soldatul urma sa intre in activitate. Acesta era trecut intr-un inventar si era oferit soldatului intr-o ranita militara. In dotare, dupa cum putem observa in inventarul gasit intr-una dintre ranite, militarul primea urmatoarele: 1 x boneta, 1x caciula, 1 x casca, 1 x camasa bluza, 1 x izmene, 1 x pulover, 3 x ciorapi, 1 x centura, 1 x curea pantaloni, 2 x batiste, 2 x prosoape, 1 x manusi, 1 x foaie de cort, 1 x sac de merinde, 1 x bidon, 1 x gamela, 1 x set tacamuri, 1 x semn identitate (cunoscut din engleza ca "dog tag") si o plasa de mascare (camuflaj).


inventar echipament

        Soldatul avea mai multe tinute, in functie de sezon. Cea de vara era cea mai eleganta si era compusa din: bocanci, pantaloni, camasa-bluza, boneta. Sezonul primavara-toamna il facea pe soldat sa renunte la camasa tip bluza si sa imbrace vestonul "camgarn". Iarna, postavul lua locul vestonului, iar boneta era inlocuita de caciula, tinuta fiind completata de scurta.
        Conform regulamentului tinuta, sau uniforma asa cum era numita de soldat, se impartea in trei: de instructie, de oras si de lucru. Bocancii erau de doua feluri, cu catarame sau cu catarame si siret. Indiferent de contextul in care erau folositi, acestia trebuiau sa luceasca de curatenie.


Echipament auxiliar


        Foaia de cort era folosita in special de cei care erau "de garda". Aceasta era realizata din panza de cort si era practic impermeabila. Putea fi folosita pe post de patura, pelerina, etc.
        Gamela era multifunctionala, deoarece putea fi folosita pe post de oala, agatata deasupra focului. In capac se puteau incalzi sau praji alimente, iar interiorul se putea utiliza pe post de cana.
        Bidonasele de apa erau lucrate din aluminiu si aratau foarte bine. Acestea erau invelite in postav, pentru a proteja apa de inghet, pe timp de iarna. De bidon era atasata, cu ajutorul unei cureluse din piele, o cana din aluminiu.
        Binoclurile erau de cea mai buna calitate la vremea aceea si erau de doua tipuri 8x30 si 7x40, cu filtru infrarosu sau fara. Perfecte pentru a vedea inamicul de la distanta, indiferent de conditiile vremii de afara.
        Soldatul isi tinea proviziile intr-un sac de merinde. Acesta trebuia sa aiba asupra sa mancare pentru cateva zile. De sac de putea atasa de asemenea bidonul de apa sau foaia de cort.
       In functie de unde era trimis, soldatul mai primea asupra sa masca de gaze. Datorita filtrului reactiv aceasta acoperea toata gama de gaze: chimice, bacteriologice, etc.

        Am incercat sa salvam cateva obiecte "din armata" pentru a reusi sa va oferim amintiri trainice, ce au reusit sa scape trecerii timpului. Pentru noi sunt adevarate comori si ne-am bucura daca am reusi sa iti oferim ca suvenir cateva amintiri.

armata romana

armata

soldan roman
soldat romansoldat roman

Tu ce amintiri dragi ai din armata?

Arata mai multe intrari din August 2019
IdoSell Trusted Reviews
4.61 / 5.00 2399 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2021-06-13
This is about the only place I can find good military surplus. I like nearly everything except that the site is laggy for some reason and the problem's not on my side.
2021-06-11
It was as usual, very good and tailored to the customer needs :) thank you !
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel